Leegstaande woningen en gebouwen

Wat?

Een woning of gebouw wordt beschouwd als verwaarloosd wanneer het ernstig zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont. Dit geldt in het bijzonder wanneer bij de hoofd- en/of bijgebouw(en):

  • de water- of winddichtheid is aangetast;
  • de stabiliteit is aangetast;
  • onderdelen die losgekomen zijn of dreigen los te komen;
  • voorgaande gebreken met voorlopige of ontoereikende maatregelen werden verholpen.

De binnenzijde van het gebouw of de woning of de staat van het perceel errond vallen buiten beschouwing. Het gaat bij verwaarlozing ook enkel om elementen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Worden deze gebreken vastgesteld dan kan de woning of het gebouw door de gemeente geïnventariseerd worden als zijnde verwaarloosd.

Samenwerking met Woonpunt DDS

Er is een grote schaarste aan betaalbare, kwaliteitsvolle woningen. Daarom is het moeilijk te verantwoorden dat sommige woningen lang leeg blijven staan.

Om eigenaars aan te zetten hun woning of gebouw op te knappen en opnieuw een volwaardige functie te geven, hebben verschillende gemeenten de handen ineengeslagen in de strijd tegen leegstand.

Sinds 1 januari 2024 is het beheer van leegstaande woningen en gebouwen overgedragen aan Woonpunt DDS: een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat overkoepelende diensten verleent aan onze gemeente. Voortaan kan je dus terecht bij Woonpunt DDS voor jouw leegstandsdossier.

Meer info

Contact

Woonpunt DDS
Bevrijdingslaan 201, 9200 Dendermonde
leegstand@dds-streekregisseurs.be
052 69 18 21

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies