Ongeschikte, onbewoonbare en/of onaangepaste woning

Wat?

Iedereen heeft recht op een aangepaste woning van goede kwaliteit in een goede woonomgeving en tegen een betaalbare prijs. De Vlaamse Wooncode legt daarom kwaliteitsnormen op aan huurwoningen. Maar wat doe je als je vindt dat je (huur)woning gebreken vertoont? Meld dit dan schriftelijk aan het gemeentebestuur.
De burgemeester kan de woning ongeschikt verklaren en/of werken opleggen die moeten worden uitgevoerd binnen een bepaalde termijn. Uitzonderlijk wordt de woning onbewoonbaar verklaard tot de onveilige of ongezonde situatie is verholpen.

Hoe aanvragen?

Als je (huur)woning ernstige tekortkomingen vertoont, spreek je in eerste instantie per aangetekende brief de verhuurder aan. Daarin verzoek je de verhuurder de nodige werken uit te voeren.

Als de verhuurder weigert of niet reageert, kan je via het document ‘Klacht over de toestand van mijn huurwoning’ een klacht indienen bij de burgemeester.

Meer info

Gevaarlijke toestanden zijn ondermeer onveilige gas- en elektriciteitsvoorzieningen, vochtproblemen en slechte hygiëne. Zowel een huurder, eigenaar, buur, politie als de brandweer kan dat signaleren.
Naar de portaalsite 'Wonen Vlaanderen' van de Vlaamse Overheid.

Contact

dienst vergunningen:
052 43 25 15
vergunningen@berlare.be

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies