Rattenbestrijding

Wat?

Sinds 2018 werkt gemeente Berlare samen met Rato vzw. Deze organisatie helpt gemeenten om bruine ratten en muskusratten te bestrijden en helpt hen met sensibilisering.

De medewerkers gaan actief op zoek naar sporen van zowel bruine ratten als muskusratten, ze onderzoeken het hele gemeentelijke buitengebied, grijpen in bij een haard op openbaar terrein en vermijden zo dat er een plaag uitbreekt. Ook op privaat domein kan Rato ingeschakeld worden. De vzw treedt ook preventief op en signaleert o.a. sluikstortplaatsen en verstopte grachten aan de gemeente.

Bestrijden

De bruine rat richt aanzienlijke schade aan: vraat aan (landbouw)gewassen, vervuiling van voedselvoorraden, knaagschade aan bv. elektriciteitskabels, overbrengen van ziekten, roven van eieren…
 
Wettelijk gezien moet je als verantwoordelijke van een terrein ratten bestrijden. Dat doe je best zo snel mogelijk, want een bruine rat plant zich het hele jaar door voort. Neem uit voorzorg alle oorzaken weg die aanleiding kunnen geven tot aanwezigheid van de bruine rat, zoals voedsel, beschutting, water... Zolang dit niet gebeurt, komen de ratten systematisch terug.
 
Rato vzw zet zich ook in voor het organiseren van duivenacties, vangsten van wilde kippen en konijnen, overlast van mollen...

Melden

Heb je toch rattenoverlast, dan kan je dit melden via deze link. De gemeente geeft de melding door aan Rato vzw. Een medewerker komt langs om je persoonlijk advies en hulp te bieden.

Berlare gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.Verder gaanMeer over cookies