Een Belgisch paspoort (reispas) is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan 12 jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.
Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.
Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.
Voorwaarden
Zorg dat je tijdig je paspoort aanvraagt of vernieuwt bij de dienst burgerzaken. Het paspoort is:
-
7 jaar geldig voor volwassenen;
-
5 jaar voor minderjarigen.
Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.
Pasfoto
Er zijn twee mogelijkheden:
-
Je laat een pasfoto maken bij de aanvraag van het paspoort op het gemeentehuis;
-
Je brengt zelf een pasfoto mee. Deze pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is.
Wat bezorg je ons?
Voor de aanvraag heb je volgende documenten nodig:
-
je identiteitskaart of Kids-ID;
-
als je de pasfoto niet laat maken in het gemeentehuis: één recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen;
-
aanvraag voor een minderjarig kind: het kind en minstens één ouder moeten persoonlijk aanwezig zijn.
Als je al een paspoort had, dan neem je ook het oude paspoort mee. Was je paspoort verloren of gestolen, dan breng je het attest van verlies (te verkrijgen bij de gemeente) of het attest van diefstal mee (te verkrijgen bij de politie).
Procedure
Maak een afspraak bij de dienst burgerzaken.
Vraag je paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens vijf werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.
Er bestaan wel twee spoedprocedures:
-
dringende procedure: als lokaal bestuur Berlare de aanvraag vóór 15 uur doorstuurt, kan het paspoort de eerste werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd.
-
superdringende procedure:
-
Als lokaal bestuur Berlare de aanvraag vóór 15 uur doorstuurt, kan het paspoort nog dezelfde dag worden afgeleverd bij het loket van Binnenlandse Zaken, Warandeberg 1-4, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station (4 uur en 30 minuten na de aanvraag);
-
Als lokaal bestuur Berlare de aanvraag na 15 uur doorstuurt, kan het paspoort pas de eerstvolgende werkdag worden afgeleverd bij het loket aan Warandeberg 1-4 (vanaf 8.30 uur). Opgelet:
-
aanvragen na 15 uur op vrijdag: afhalen op zaterdagvoormiddag vanaf 8.30 uur (tenzij zaterdag een feestdag is: op maandag);
-
aanvragen op zaterdag: afhalen op maandag vanaf 10 uur (tenzij maandag een feestdag is: op de eerstvolgende werkdag).
-
-
Je kan het paspoort ook aanvragen bij het loket aan Warandeberg 1-4 te Brussel zelf, van maandag tot vrijdag (8.30 tot 19.45 uur) en zaterdagvoormiddag (8.30 tot 12.15 uur). Betalingen kunnen enkel met de kaart.
-
Beide spoedprocedures zijn wel duurder. Voor de superdringende procedure gelden ook strengere voorwaarden:
-
Je paspoort mag in de laatste 5 jaar niet meer dan één keer verloren of gestolen zijn;
-
Je mag niet het voorwerp zijn van een gerechtelijke, politionele of administratieve maatregel die de onvoorwaardelijke uitreiking van een nieuw paspoort verhindert;
-
Een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) moet voor het aanvragen van een paspoort vergezeld worden door minstens één ouder (vader of moeder) die op hetzelfde adres woont.
Is je paspoort gestolen of verloren? Meld het via 00800 2123 2123 om je kaart te blokkeren en maak een afspraak met de dienst burgerzaken.
Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of reisdocument is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken. Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de dienst burgerzaken het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.
Belgen in het buitenland
Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - de superdringende procedure is niet mogelijk).
Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij het gemeentebestuur:
-
van hun laatste officiële woonplaats in België;
-
van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België);
-
van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).
Tarief
Paspoort van een Belgische meerderjarige ingeschreven in Berlare:
-
70 euro voor aanvraag via gewone procedure;
-
245 euro voor aanvraag via dringende procedure met aanvraag en levering in de gemeente;
-
305 euro voor aanvraag via spoedprocedure in de gemeente en levering in Brussel.
Paspoort van een Belgische minderjarige ingeschreven in Berlare:
-
35 euro voor aanvraag via gewone procedure;
-
210 euro voor aanvraag via dringende procedure met aanvraag en levering in de gemeente;
-
270 euro voor aanvraag via spoedprocedure in de gemeente en levering in Brussel.
Paspoort van een Belgische meerderjarige op doorreis:
-
70 euro voor aanvraag via gewone procedure;
-
245 euro voor aanvraag via dringende procedure met aanvraag en levering in de gemeente.
Paspoort van een Belgische minderjarige op doorreis:
-
35 euro voor aanvraag via gewone procedure;
-
210 euro voor aanvraag via dringende procedure met aanvraag en levering in de gemeente.
De tarieven worden jaarlijks geïndexeerd.
Contact
Weekdag | Time slot |
---|---|
dinsdag: | 13:30-19:00 |