Updated:
18/10/2024
Op deze pagina

Meerjarenplan

Lokaal bestuur Berlare heeft een meerjarenplan voor de periode 2020-2025. Het geeft de grote lijnen weer van het beleid in vijftien doelstellingen:

  1. De lokale gemeenschap reduceert tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% (burgemeestersconvenant).
  2. Bezoekers en burgers ontdekken onderscheidende en natuurrecreatieve beleving.
  3. Het lokaal bestuur buigt samen met zijn partners in de loop van de komende zes jaar de (momenteel stijgende) curve van het aantal leefloondossiers om.
  4. (Verenigde) burgers en professionals vullen samen met de diensten (vrijetijds)mogelijkheden in voor iedereen om te ontmoeten, ontplooien en/of genieten.
  5. Gezinnen krijgen binnenskamers kwaliteit/tijd om uit te groeien tot warme en krachtige entiteiten.
  6. Door middel van een doordacht en duurzaam ruimtelijk en mobiliteitsbeleid leven burgers in een aangename groene omgeving.
  7. Huurders, verhuurders en beleid werken samen om de kwaliteit en betaalbaarheid van huisvesting te garanderen, op maat van lokale noden.
  8. Gemeente Berlare functioneert als een geheel door de cohesie tussen de verschillende kernen te versterken, met respect voor hun eigenheid.
  9. Het lokaal bestuur biedt kwalitatieve zorg op maat met specifiek oog voor het stijgend aantal 60-plussers.
  10. Burgers kunnen langer zelfstandig wonen zonder vereenzaming.
  11. Gemeente Berlare is een dementievriendelijke gemeente.
  12. Het lokaal bestuur zet in op preventieve gezondheidszorg.
  13. Het lokaal bestuur biedt professionele hulp- en dienstverlening aan op gepaste/efficiënte schaal.
  14. Het lokaal bestuur investeert in de nodige, duurzame, slimme technologie en infrastructuur zodat het welzijn en welbevinden voor de burger verbetert.
  15. Het lokaal bestuur investeert in de veiligheid van zijn burgers en bedrijven.

Meer info

Het officiële meerjarenplan is een technisch en moeilijk leesbaar instrument, maar wordt verplicht op deze manier opgesteld in functie van een digitale rapportering aan de Vlaamse overheid.

Daarom hebben we een vertaling gemaakt om het grote 'verhaal' te duiden in een persbericht.

Jaarrekening

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn hebben elk in zitting van 4 juli 2023 de jaarrekening 2022 vastgesteld.

Meer info

Ruimtelijke plannen

Gewestplan

In 1978 is aan ieder stukje grond in Berlare een bestemming gegeven in het Gewestplan.
Er zijn verschillende bestemmingen mogelijk: woonzone, landbouwgebied, natuurgebied, recreatiegebied, … Naar gelang de bestemming gelden verschillende voorschriften.

Opgelet
In Berlare zijn ook enkele BPA‘s goedgekeurd. BPA staat voor Bijzonder Plan van Aanleg. Zo is er bijvoorbeeld een BPA voor recreatiedomein Nieuwdonk, KMO-zone Galgenberg, omgeving Cultuurhuis Stroming, … Deze plannen hebben voorrang op het gewestplan.

Meer info

Ruimtelijk structuurplan

Een ruimtelijk structuurplan geeft een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van een bepaald gebied. Het formuleert in grote lijnen een visie op het gebruik van de ruimte voor maatschappelijke functies zoals wonen, werken, recreatie, natuur, handel, landbouw, …
Ruimtelijke structuurplannen worden uitgewerkt op drie beleidsniveaus:

  • het Vlaams Gewest maakt het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV);
  • elke provincie maakt een Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (PRS);
  • elke gemeente maakt een Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS).

Het meest geschikte bestuursniveau moet kunnen beslissen over de ruimtelijke ontwikkeling. Maar de drie beleidsniveaus werken ook samen om de structuurplannen op elkaar af te stemmen.
Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan is goedgekeurd op 24 januari 2008.

Bekijk hieronder de onderdelen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan.

Fase Documenten
Informatief gedeelte
Richtinggevend gedeelte
Bindend gedeelte

 

Bijzonder plan van aanpak

Een bijzonder plan van aanleg (BPA) is een bestemmingsplan voor een gedeelte van het grondgebied. Voor bepaalde delen van de gemeente is zo‘n BPA opgemaakt.

Stedenbouwkundige voorschriften en kaarten bepalen welke bestemming aan elk perceel wordt gegeven. Een BPA legt bovendien vast wat er in de verschillende zones mag worden gebouwd en hoe dat moet gebeuren (bijvoorbeeld de bouwhoogte en de materiaalkeuze).
Sinds de goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan worden geen BPA‘s meer opgemaakt, maar wel Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP‘s).

Ruimtelijk uitvoeringsplan

Een Ruimtelijke Uitvoeringsplan (RUP) is een plan waarmee de overheid de bodembestemming van een bepaald gebied vastlegt. RUPs vervangen de huidige gewestplannen. Een RUP laat duidelijk zien wat kan en wat niet in een bepaald gebied. Op basis van stedenbouwkundige voorschriften die zijn opgenomen in het RUP, kan - eens het RUP is goedgekeurd – het lokaal bestuur stedenbouwkundige vergunningen afleveren.

Een RUP draagt altijd bij aan de uitvoering van het structuurplan. Aangezien er structuurplannen bestaan op drie niveaus (gewest, provincie en gemeente), zijn er ook ruimtelijke uitvoeringsplannen op deze drie niveaus.

Bekijk hieronder de ruimtelijke uitvoeringsplannen die van kracht zijn in Berlare.

Naam RUP Planfase Documenten
Sport- en cultuursite start- en procesnota
Galgenberg goedgekeurd 26 juni 2014
Brandstofhandel Hogeweg 37 goedgekeurd 19 april 2012
Opheffen reservatiestrook Uitbergen goedgekeurd 15 september 2011
Lokaal bedrijventerrein Overmere goedgekeurd 8 december 2011
Baron Tibbaut - Gaver goedgekeurd 23 september 2010
Donk goedgekeurd 4 juni 2009
Sportpark Overmere goedgekeurd 29 januari 2009

 

Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan

Een Provinciaal Ruimtelijke Uitvoeringsplan (PRUP) is een plan waarmee het provinciebestuur de bodembestemming van een bepaald gebied vastlegt. Een PRUP is dus een verdere uitwerking van het provinciaal ruimtelijk structuurplan en vervangt de huidige gewestplannen. Het laat duidelijk zien wat kan en wat niet in een bepaald gebied. Op basis van stedenbouwkundige voorschriften die zijn opgenomen in het PRUP, kan het lokaal bestuur stedenbouwkundige vergunningen afleveren.

Een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) draagt altijd bij aan de uitvoering van het structuurplan. Aangezien er structuurplannen bestaan op drie niveaus (gewest, provincie en gemeente), zijn er ook ruimtelijke uitvoeringsplannen op deze drie niveaus.

Bekijk hieronder het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat van kracht is in Berlare.

Naam PRUP Planfase Documenten
Reconversie verblijfsrecreatie fase 2 goedgekeurd 29 april 2015

 

Masterplan Donkfront

Lokaal bestuur Berlare heeft een masterplan Donkfront, een toekomstplan voor de herinrichting van de noordelijke oever van het Donkmeer. Het masterplan bevat een samenhangende ruimtelijke visie met een concrete visie op korte en lange termijn. Enerzijds spreekt het zich uit over de inrichting van de publieke ruimte en anderzijds legt het randvoorwaarden op voor nieuwe private ontwikkelingen. Met het masterplan wil het lokaal bestuur de dynamiek herstellen en de verschillende functies zoals wonen, werken, en beleven beter op elkaar afstemmen. Het project sluit aan bij de ontwikkelingen in het Donkoeverpark en bij het Natuurinrichtingsproject Berlare Broek-Donkmeer.