Updated:
26/09/2024

Ondervind je last van ratten, duiven, kippen of konijnen? Dan kan je een melding maken bij het lokaal bestuur voor gratis verdelging en bestrijding.

Insectenbestrijding hoort daar niet bij. Daarvoor neem je als burger zelf contact op met de brandweer of een privéfirma.

Wat kan je zelf doen?

Hou voor ogen dat dieren het niet gemakkelijk hebben in een dichtbevolkt land waar overal wel een mens iets te koesteren heeft. Leg wat tolerantie aan boord en zoek een diervriendelijke oplossing. Vaak is het een kleine moeite om de ongenode gasten uit te sluiten zonder hen van het leven te beroven.

Met preventieve maatregelen kun je heel wat mogelijke problemen voorkomen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Blauwe reiger: span draden of een net langs of over je vijver om je vissen te beschermen;

  • Vos: maak je kippenhok en -ren vosbestendig;

  • Steenmarter: dicht de openingen in je gebouwen goed af.

Uitzonderingen

Vleermuizen en steenmarters

Vleermuizen en steenmarters zijn beschermde diersoorten. Het is bij wet verboden om vleermuizen en steenmarters te verstoren, te doden of hun verblijfsplaats te vernielen of onbereikbaar te maken.

Vossen

Vossen vallen onder de jachtwetgeving. Enkel in de jachtperiode kan de vos bejaagd worden, enkel met het geweer. De burcht is bovendien gedurende het hele jaar beschermd. Het gebruik van vergif, stroppen of klemmen is altijd verboden.

Procedure

  • Wie melding wil maken van overlastdieren, doet dat via deze meldingskaart en vermeldt naam, adres en telefoonnummer. Want een paar dagen later neemt een medewerker van Rato vzw, de partner van lokaal bestuur Berlare in deze materie, contact met je op. In vakantieperiodes kan dat uitzonderlijk twee weken zijn.

  • De medewerker van Rato vzw komt langs om hulp en advies om maat te bieden.

Tarief

Het melden van dierenoverlast is gratis.

Contact

Vergunningen
Publieksuren
Weekdag Time slot
woensdag: 13:30-17:00
Link naar alle publieksuren van de dienst