Updated:
14/10/2024

Na de verkiezingen: het initiatiefrecht

Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen de verkozenen in afnemende volgorde van lijstgrootte een initiatiefrecht toegekend, waarmee ze een meerderheid kunnen vormen.

Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste lijst. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Die termijn start de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen.

De volgorde van het initiatiefrecht in Berlare

Bij het proces-verbaal van het hoofdbureau van de verkiezingen is een bijlage opgenomen waarin is aangegeven in welke volgorde de lijsten aan bod komen voor de uitoefening van het initiatiefrecht en wie van die lijst het recht uitoefent. Je kan deze bijlage hieronder downloaden.

Huidige stand van zaken van het initiatiefrecht in Berlare

Periode Start initiatiefrecht Initiatiefhouder Overgang/einde/afstand
1 14 oktober 2024 Katja Gabriëls (Lijst 9 - Team Burgemeester)  

 

Meer info over het initiatiefrecht

Wie meer wil lezen over de inhoud en het belang van het initiatiefrecht, verwijzen we door naar de website van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur.

Op zondag 13 oktober 2024 trekt Vlaanderen naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Op die dag kan je stemmen voor de gemeenteraad en de provincieraad

Stemrecht in plaats van stemplicht

Deze verkiezingen verlopen iets anders dan de vorige. Kiezers hebben nu stemrecht in plaats van stemplicht. Je bent dus niet meer verplicht om te gaan stemmen. Al denk je er best wel goed over na. 

Een lokaal bestuur staat namelijk heel dicht bij de burger. De lokale partijen en hun mandatarissen geven mee vorm aan ons dagelijks leven en heel wat beslissingen hebben een directe impact op jou als inwoners. 

Door je stem uit te brengen, heb je invloed op de vorming van het lokaal bestuur en het beleid dat gevoerd wordt. Je maakt duidelijk waarmee jij akkoord gaat. Een stem die niet uitgebracht wordt, heeft geen invloed. 

Uitnodigingsbrief

Omdat je voor deze verkiezingen niet verplicht bent om te gaan stemmen, wordt de oproepingsbrief een uitnodigingsbrief: je wordt niet meer verplicht, maar uitgenodigd om te gaan stemmen. 

Elke Belg vanaf 18 jaar die aan de kiesvoorwaarden voldoet, krijgt deze brief. Ook niet-Belgen die zich vóór 31 juli 2024 registreerden als kiezer, ontvangen deze uitnodiging. 

De uitnodigingsbrieven worden uiterlijk op zaterdag 28 september 2024 verstuurd. Tegen eind september of begin oktober moet je 'm dus ontvangen hebben. 

Ben je je uitnodigingsbrief kwijt of heb je er geen ontvangen? Maak dan een afspraak met de dienst bevolking. Ook op de verkiezingsdag zelf kan je daar terecht van 8 tot 12 uur (stemmen kan tot 15 uur).

Zonder oproepingsbrief en identiteitskaart kan je geen geldige stem uitbrengen. Breng ze dus zeker mee als je gaat stemmen.

Volmacht bij afwezigheid

In specifieke situaties kan je stemmen met een volmacht. Je leest er alles over op deze pagina van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Meer info